Logo

Τα Πλεονεκτήματα Του Φυσικού Θηλασμού
Σήμερα οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν πως ο φυσικός θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για το μωρό τους. Ωστόσο ενώ κάποιες μητέρες το βρίσκουν από την αρχή εύκολο, κάποιες άλλες διαπιστώνουν πως και ο φυσικός θηλασμός, όπως και κάθε άλλη δεξιότητα, είναι κάτι που πρέπει να μάθουν και πως ‘ίσως να χρειάζεται εξάσκηση για να το πετύχουν. Ν  θυμάστε πως η μαία και ο προσωπικός σας γιατρός βρίσκονται κοντά σας για να σας λύσουν οποιαδήποτε απορία και να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε σωστά το θηλασμό του μωρού σας.

Οι πρώτες μέρες
Το μητρικό σας γάλα παράγεται με το πιπίλισμα του μωρού σας στο στήθος σας.
Για το λόγο αυτό φέρτε σε επαφή το μωρό σας με το στήθος σας όσο το δυνατό συντομότερα μετά τον τοκετό. Η μαία βρίσκετε δίπλα σας για αν σας βοηθήσει. Ζητήστε τη βοήθειά της έτσι ώστε εσείς να βρείτε την πιο αναπαυτική στάση και το μωρό σας να πάρει τη σωστή θέση στο στήθος σας.
Κατά τις πρώτες μέρες το στήθος σας θα παράγει ένα πυκνόρρευστο κιτρινωπό υγρό, το πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες και παρόλο που θα σας φαίνεται πολύ μικρή η ποσότητα, είναι πολύ καλό για το μωρό σας. Όσο πιο συχνά φέρνετε το μωρό σας σε επαφή με το στήθος σας τις πρώτες μέρες, τόσο πιο γρήγορα το στήθος σας θα αρχίσει να παράγει γάλα. Σε γενικές γραμμές αυτό συμβαίνει μέσα σε περίπου τρεις μέρες.
Από τη στιγμή που το μητρικό σας γάλα «ανέβει», πιθανότατα θα νιώθετε ένα ελαφρύ μούδιασμα στο στήθος σας κάθε φορά που είστε έτοιμη να ταΐσετε το μωρό σας ενώ επίσης είναι πιθανό να αρχίσουν διαρροές από το στήθος σας. Αυτό είναι γνωστό ως «αντανακλαστικό του θηλασμού». Είναι πιθανό επίσης να αισθανθείτε έναν ελαφρύ κοιλιακό πόνο ο οποίος οφείλεται σε συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Καθίστε σε ίσια στάση σε μια καρέκλα και κρατήστε το μωρό σας στα γόνατα σας έτσι ώστε να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το στήθος. Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από το μωρό σας ή να ακουμπήσετε τα πόδια σας  σε ένα χαμηλό σκαμνάκι. Είναι σημαντικό0 να αισθάνεστε αναπαυτικά και άνετα αφού ο θηλασμός θα διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
 

Η θέση του μωρού σας
Γυρίστε το σώμα του μωρού σας έτσι ώστε αυτό να κοιτάει προς το μέρος σας και ακουμπήστε το κεφαλάκι σας στον πήχη σας και όχι στην καμπύλη του αγκώνα σας. Μπορεί να χρειαστεί να στηρίζετε το κεφαλάκι του από πίσω με το άλλο σας χέρι.

Αρχίζοντας το θηλασμό
Τοποθετήστε το σωματάκι του μωρού σα κοντά στο δικό σας και φέρτε σε επαφή τα χειλάκια του με τη θηλή σας. Καθώς το στοματάκι του ανοίγει διάπλατα, σα να χασμουριέται, μετακινήστε το κεφαλάκι του αργά προς το στήθος σας έτσι ώστε το στοματάκι του να γεμίσει. Βεβαιωθείτε ότι το σαγόνι,  το κάτω χείλος και η γλώσσα του μωρού σας είναι τα πρώτα που αγγίζουν το στήθος σας καθώς και ότι ένα μεγάλο μέρος του στήθους σας βρίσκεται μέσα στο στοματάκι του έτσι ώστε η θηλή να φτάνει στο πίσω μέρος.

Να θυμάστε…

Τα μωρά δεν ταΐζονται από τη θηλή αλλά από το στήθος. Είναι σημαντικό και για εσάς και για το μωρό σας να έχετε τη σωστή θέση έτσι ώστε να διεγείρετε το στήθος και να εκκρίνεται η ποσότητα γάλακτος, να αποφεύγεται ο ερεθισμός των θηλών και να διασφαλίζεται η  σωστή λήψη του γάλακτος από το μωρό σας. Θα πρέπει να αισθάνεστε τη γλωσσίτσα του και τα σαγονάκια του να λειτουργούν πάνω στο στήθος σας και να βλέπετε τα αυτάκια του και τους κροτάφους του να κινούνται απαλά.
Εάν το μωρό δεν πάρει αρκετά μεγάλο μέρος από το στήθος σας στο στοματάκι του βάλτε το δάχτυλό σας στη μια άκρη του στόματός του απομακρύνετέ το απαλά από τη θηλή σας και ξαναρχίστε.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Όταν το μωρό σας έχει τοποθετηθεί στη σωστή θέση, χαλαρώστε και αφήστε το να τραφεί. Κάθε φορά που θηλάζετε το πρώτο γάλα που εκκρίνεται από το στήθος σας είναι αραιό και ικανοποιεί απλώς τη δίψα του μωρού σας ενώ στη συνέχεια εκκρίνεται το πλούσιο σε θερμίδες γάλα το οποίο και ικανοποιεί τη πείνα του. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό ο θηλασμός να μην επισπεύδεται.
Το μωρό σας θα πρέπει να τρέφεται για όσο θέλει από το ένα στήθος και στη συνέχεια να του προσφέρετε κα το άλλο. Την περίπτωση που δεν θέλει να φάει άλλο, κατά τον επόμενο θηλασμό να του προσφέρετε πρώτα το στήθος από το οποίο δεν είχε φάει προηγουμένως.

Συχνότητα γευμάτων
Όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό σας τόσο περισσότερο διεγείρεται το στήθος σας και εκκρίνει περισσότερο γάλα. Ταΐζοντας το μωρό σας ανάλογα με τις απαιτήσεις του το γάλα που θα παράγεται θα είναι όσο ακριβώς όσο εκείνο χρειάζεται.
Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν κλαίνε για να σας ειδοποιήσουν πως είναι ώρα να τα ταΐσετε. Αυτό συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες κάθε 2-3 ώρες είτε τη νύχτα είτε τη μέρα και το κάθε γεύμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μισή ώρα.

Αέρας στην κοιλιά ή κωλικοί
Πολλά μωρά που θηλάζουν δεν υποφέρουν από την παρουσία αέρα στη κοιλίτσα τους ή κωλικούς. Εάν το μωρό σας παρουσιάζει τέτοια προβλήματα, μετά το θηλασμό κρατήστε το όρθιο στο ύψος του ώμου σας και χαϊδέψτε το απαλά μέχρι να ρευτεί. Εάν γενικότερα θηλάζει ο και από τα δύο στήθη μπορείτε αν θέλετε να το κάνετε να ρευτεί κα πριν αλλάξετε στήθος.

Αύξηση βάρους
Εάν το μωρό σας έχει χαμηλό βάρος  κατά τη γέννηση  (κάτω από 2,5kg/5lb/9oz) ή εάν είχατε δύσκολο τοκετό, ζητήστε τη βοήθεια μαίας και στη συνέχεια του γιατρού σας  έτσι ώστε να καθιερώσετε το θηλασμό.

Τα πλεονεκτήματα
  • Ο φυσικός θηλασμός φέρνει εσάς και το μωρό σας πιο κοντά και σας προσφέρει στιγμές ηρεμίας μέρα-νύχτα για να γνωριστείτε μαζί του . Μπορεί να γίνει μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και για τους δύο σας.
  • Τα μωρά που θηλάζουν έχουν πιο μικρές πιθανότητες να προσβληθούν από κρυολογήματα, μολύνσεις των αυτιών ή αλλεργίες όπως άσθμα και εκζέματα.
  • Το μητρικό γάλα είναι πολύ πιο εύπεπτο για το μωρό σας. Οι πάνες ενός μωρού που θηλάζει φυσικά αλλάζονται πιο ευχάριστα…!
  • Ο φυσικός θηλασμός βοηθάει τις συσπάσεις της μήτρας και σας επιτρέπει να ανακτήσετε τη φόρμα σας γρηγορότερα καθώς το επιπλέον λίπος που βρίσκετε αποθηκευμένο στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετατρέπεται σε ενέργεια για την Παρασκευή του μητρικού σας γάλακτος.
  • Το μητρικό γάλα βρίσκεται πάντοτε στη σωστή θερμοκρασία και επιπλέον δεν … κοστίζει τίποτα.