Logo

Οστεοπόρωση: Μια ασθένεια εξασθένισης που μπορεί αν αποτραπεί και να θεραπευτεί.
Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια στην οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα και έχουν μεγάλες πιθανότητες να σπάσουν. Εάν δεν προληφθεί ή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η οστεοπόρωση μπορεί να προχωρήσει χωρίς να το καταλάβουμε μέχρι το κάταγμα ενός οστού. Αυτά τα σπασμένα οστά, επίσης γνωστά ως κατάγματα, εμφανίζονται κυρίως στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη και τον καρπό.
Οποιοδήποτε οστό μπορεί να υποστεί κάταγμα, αλλά ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα κατάγματα του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης. Ένα κάταγμα στο ισχίο σχεδόν πάντα απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο και σοβαρή χειρουργική επέμβαση.
Μπορεί να εξασθενήσει τη δυνατότητα ενός ατόμου να περπατήσει αβοήθητο ή μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη και μόνιμη ανικανότητα ή ακόμα και το θάνατο.
Τα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη ή στο νωτιαίο μυελό έχουν επίσης  πολύ σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ύψους, το δυνατό πόνο στην πλάτη, και εκατομμύρια ανθρώπων διατρέχουν τον κίνδυνο της παραμόρφωσης.
Ενώ οι γυναίκες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν την ασθένεια, και οι άνδρες πάσχουν επίσης από την οστεοπόρωση.