Logo

Εμμηνόπαυση: Ενοχλητικά Συμπτώματα
Οι εξάψεις μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και την εργασία μιας γυναίκας

Περίπου το 75% των γυναικών αναφέρουν μερικά ενοχλητικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αλλά η ένταση και η συχνότητα των συμπτωμάτων ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι οι εξάψεις και η κολπική ατροφία (ο ιστός του κόλπου γίνεται λεπτότερος, ξηρότερος και αρχίζει να στενεύει.

Ανώμαλη αιμορραγία

Η χρονική περίοδος που καταλήγει στην εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται συχνά από ανώμαλες περιόδους. Στην πραγματικότητα οι αλλαγές όπως οι μικρότερες ή πιο μεγάλες περίοδοι, η βαρύτερη ή ελαφρύτερη έμμηνος ρύση και τα ποικίλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των περιόδων μπορεί αν είναι ένα σημάδι ότι η εμμηνόπαυση είναι πλησίον.

Πρέπει να μιλάτε σε έναν ειδικό εάν:
  • Η αιμορραγία εμφανίζεται συχνότερα από 21 ημέρες
  • Η περίοδος σας διαρκεί περισσότερο από 8 ημέρες
  • Η περίοδος σας εμφανίζεται μετά από 6 μήνες ή περισσότερους χωρίς καμία περίοδο
Οι εξάψεις είναι το κλασικό σημείο εμμηνόπαυσης, καθώς επίσης και η κύρια αιτία για να αναζητηθεί θεραπεία. Η έξαψη είναι μια ξαφνική αίσθηση ζέστης ή ακόμη και έντονης θερμότητας που είναι σε διάφορα μέρη του σώματος, ειδικά στο στήθος, στο πρόσωπο, και το κεφάλι .Έξαψη και ιδρώτας εμφανίζονται και συνήθως ακολουθεί αίσθημα ψύχους. Μερικές γυναίκες αισθάνονται την καρδίά τους να χτυπά πολύ γρήγορα ή δυνατά και αισθάνονται ανησυχία. Αυτές οι εξάψεις διαρκούν οπωσδήποτε από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά.
Το πόσο συχνά εμφανίζονται ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Ο ι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή είναι πιθανότερο να έχουν έντονες εξάψεις.
Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από εξάψεις τα 2 πρώτα έτη μετά την εμμηνόπαυση και διαπιστώνουν ότι οι εξάψεις τους ελαττώνονται βαθμιαία. Εντούτοις, μερικές γυναίκες έχουν τις εξάψεις για αρκετά έτη πριν από την εμμηνόπαυση και μερικές τις έχουν 10-20, ή ακόμα και 40 έτη μετά την εμμηνόπαυση.
Οι εξάψεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και την εργασία μιας γυναίκας. Επίσης, οι εξάψεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί αν αναστατώσουν τον ύπνο τους. Στην πραγματικότητα μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι τα σεντόνια τους βρέχονται από τον ιδρώτα, όταν έχουν έξαψη κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
Κολπική ατροφία
Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν ένα βασικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας του κόλπου μιας γυναίκας καθώς επίσης της μήτρας, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Μετά από την εμμηνόπαυση, όλα αυτά τα όργανα μπορούν να αποδυναμωθούν ή να ατροφήσουν. Όταν αυτές οι αλλαγές εμφανίζονται στη κύστη και την ουρήθρα, μπορεί να οδηγήσουν στην ακούσια διαρροή των ούρων, τη μόλυνση ή την επίπονη ούρηση. Με εκλέπτυνση του ιστού που επικαλύπτει τον κόλπο μπορεί να οδηγήσει σε πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής. Μπορεί να ενοχλείται η γυναίκα από την κολπική ξηρότητα που πιθανόν να εμφανιστεί.
Αν και λίγες γυναίκες εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα με την κολπική ξηρότητα και την εκλέπτυνση αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, η ξηρότητα και η εκλέπτυνση του κολπικού βλεννογόνου του κόλπου θα εμφανιστούν με το πέρασμα του χρόνου. Μερικοί γιατροί υπολογίζουν  ότι τουλάχιστον οι μισές από τις γυναίκες μεγαλύτερες των 60 χρονών έχουν κάποιο βαθμό κολπικής ξηρότητας. Η κανονική σεξουαλική επαφή μπορεί να βοηθήσει ώστε να κρατηθεί  κόλπος υγρός.