Logo

Μπορεί Το Στρες Να Αυξήσει Το Βάρος Μιας Γυναίκας;
Ανησυχείτε συνεχώς για την προσωπική σας υγεία, τα οικονομικά σας, την ασφάλεια τη εργασίας σας ή για οικογενειακά θέματα; Ανησυχείτε πάρα πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; Στην περίπτωση που πράγματι συμβαίνουν όλα αυτά λέμε ότι πάσχετε από ΤΟΞΙΚΟ ΣΤΡΕΣ και ΤΟΞΙΚΟ ΒΑΡΟΣ!!!

Οι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε το στρες καθορίζει την όρεξή σας. Η ζωή σας τείνει να γίνει ιδιαίτερα απαιτητική εάν είστε γυναίκα που φροντίζει τους ηλικιωμένους γονείς σας,  εργάζεστε, είστε σύζυγος, έχετε παιδιά ή είστε στην εμμηνόπαυση. Το καθημερινό στρες μπορεί να αναγκάσει το σώμα σας να εκκρίνει υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης γνωστής ως κορτιζόνης που ευθύνεται για το στρες.

Τι είναι κορτιζόνη;
Είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται στους αδένες των επινεφριδίων σε απάντηση του στρες. Υπό αυτή τη μορφή, κορτιζόνη αναφέρεται συχνά ως «ορμόνη του στρες». Η κορτιζόνη χρειάζεται για να διατηρεί τη φυσιολογία μας σε κανονικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του στρες. Χωρίς κορτιζόνη, το σώμα δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην καθημερινή πίεση.
Κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, με την έκκριση της κορτιζόνης απελευθερώνονται αμινοξέα από τους μυς, γλυκόζη από το συκώτι και τα λιπαρά οξέα από το λιπώδη ιστό στο αίμα για τη χρήση τους ως ενέργεια. Τα επίπεδα της κορτιζόνης ποικίλλουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με τα πιο υψηλά επίπεδα να παρατηρούνται το πρωί και τα χαμηλότερα επίπεδα περίπου από τα μεσάνυχτα έως τις 2:00 το πρωί. Η κορτιζόνη αρχίζει πάλι να αυξάνεται για να μας βοηθήσει να ξυπνήσουμε και να προετοιμαστούμε για μια άλλη δύσκολη μέρα.
Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόνης συνδέονται με τη δυσκολία να διατηρήσουμε το βάρος μας, να ελέγξουμε το σάκχαρο στο αίμα και τους υδατάνθρακες , την αυξανόμενη όρεξη, την κούραση, την αϋπνία, την κακή μας διάθεση, την εμμηνορροϊκή ταλαιπωρία και ακόμη και την απώλεια μνήμης.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το στρες αλλάζει πραγματικά το νευρικό σύστημα και τις ορμόνες και ενθαρρύνεται η συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση. Όταν το σώμα παράγει υπερβολική κορτιζόνη, τείνει να προκαλέσει συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι τείνουν να αναπτύξουν «κοιλιά μπύρας» και άλλο όχι.
Ακόμη μια άλλη μελέτη στο πανεπιστήμιο YALE  έδειξε ότι οι αδύνατες γυναίκες  με κοιλιακό λίπος είχαν υπερβολικό επίπεδο κορτιζόνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με πάχος στη μέση σε σχέση με τους γοφούς (επειδή το λίπος τους έτεινε να είναι στην κοιλιά), άσχετα εάν είναι υπέρβαρες ή λεπτές, εκκρίνουν περισσότερη κορτιζόνη όταν έχουν περισσότερη πίεση στην καθημερινή τους ζωή από γυναίκες με τις χαμηλές αναλογίες στη μέση. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το βάρος από το στρες κερδίζεται συνήθως γύρω από τη μέση, επειδή τα παχιά κύτταρα σε εκείνη την περιοχή είναι πιο ευαίσθητα στην κορτιζόνη.

Ο έλεγχος του στρες βοηθά τους διαβητικούς
Το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στους ανθρώπους με διαβήτη, που τους καθιστά πιο ευάλωτους σε επιπλοκές που οφείλονται στο διαβήτη, όπως των ματιών, νεφρών ή νεύρων. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες, βοηθούμε στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης. Η αλλαγή είναι τόσο μεγάλη όση θα αναμένατε να δείτε από μερικά φάρμακα που ελέγχουν το διαβήτη. Μετά από ένα έτος συνεργασίας με 108 ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ ή με διαβήτη ενηλίκων, 32% των ασθενών που διδάχτηκαν να διαχειρίζονται το άγχος τους είχαν 1% ή και υψηλότερη μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος και συγκρίθηκαν με μόνο 12%των ασθενών που δεν διδάχθηκαν το πώς να διαχειρίζονται το στρες.

Τι είναι τοξικό βάρος;

Το τοξικό βάρος είναι τοπικό λίπος που αποθηκεύεται βαθιά μέσα στην κοιλιά, συχνά καλούμενο «εφεδρική ρόδα» ή «κοιλιά μπύρας». Είναι ο τύπος λίπους ή βάρους που συνδέεται με το διαβήτη των ενηλίκων, τις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή πίεση αίματος, το εγκεφαλικό και τον καρκίνο.
Το τοξικό βάρος που οφείλεται στο στρες συνδέεται επίσης με τις φτωχές επιλογές στον τρόπο ζωής και τα κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογόνου. Το τοξικό βάρος είναι περισσότερο από αντιαισθητικό. Μπορεί αν ελαττώσει την ποιότητα και να μικρύνει τη ζωή σας.


Πως Να Χάσετε Το Τοξικό Βάρος

Κάνετε υγιεινή διατροφή
Η σίτιση με σωστά τρόφιμα είναι ουσιαστική για τη διαχείριση του άγχους. Κατά τη διάρκεια των αγχωτικών καταστάσεων, οι άνθρωποι έχουν την τάση να χάνουν τη σειρά των γευμάτων και να καταναλώνουν λανθασμένα τρόφιμα.
Όταν είστε σε υψηλή ανησυχία ή κάτω από πίεση, να προσέχετε την καφεΐνη που παίρνετε. Η κατανάλωση καφέ όλη την ημέρα θα αυξήσει σίγουρα τη νευρικότητά σας. Αποφύγετε την υψηλή καφεΐνη και τις ζαχαρούχες σόδες. Αντί αυτού, πίνετε αρκετό νερό.
Αποφύγετε τα επεξεργασμένα σάκχαρα και άμυλα, ειδικά όταν αισθάνεστε πιεσμένοι. Αφού τα έχετε φάει, τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και κορτιζόνης προκαλούν αύξηση λιπών και υδατανθράκων. Φάτε λαχανικά, φρούτα, ή τυρί με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Η μέτρια άσκηση είναι ένας άριστος τρόπος να ανακουφιστείτε από το στρες. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα, μειώνοντας το άγχος και ισορροπώντας τα αποτελέσματα της κορτιζόνης.

Ξεκουραστείτε αρκετά
Ένας καλός ύπνος θα σας κάνει να αντιμετωπίσετε ευκολότερα οτιδήποτε δυσκολίες παρουσιαστούν αύριο στη ζωή σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 7 έως 8 ώρες ύπνου κάθε νύχτα προκειμένου να λειτουργήσουν όσο το δυνατό καλύτερα.

Οργάνωση. Οργανωθείτε!!!
Εσείς είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα, την παραμονή της προθεσμίας για να τελειώσουν τη φορολογική δήλωσή τους; Αυτή η κατάσταση είναι πολύ αγχωτική, αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός και η οργάνωση του χρόνου σας θα κάνουν τη ζωή σας πολύ ευκολότερη.

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή

Αναπνεύστε μέσα, αναπνεύστε έξω. Η βαθιά αναπνοή είναι ένα μεγάλο όπλο ενάντια στο άγχος. Κρατηθείτε μακριά από κάποια αγχωτική κατάσταση. Κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε βαθιά και ήσυχα για μερικά λεπτά. Τόσο λίγα όπως τρία έως πέντε λεπτά βαθιάς αναπνοής, είναι αρκετά για να αποσυμπιεστείτε και να μπορέσετε να κάνετε τεράστια διαφορά στον τρόπο που χειρίζεστε το άγχος σας.

Επιδιώξτε επαγγελματική βοήθεια
Εάν έχετε προσπαθήσει να ακολουθήσετε πολλά είδη δίαιτας χωρίς να χάνετε βάρος, ίσως είναι καιρός να επιδιώξετε τη βοήθεια ενός ειδικού διαιτολόγου που θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους και θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μόνιμα αλλαγές στη διατροφική σας συμπεριφορά για έναν ευτυχή και υγιή τρόπο ζωής.