Logo

Βιταμίνες και μεταλλικά άλατα απαραίτητα στην εγκυμοσύνη
Βιταμίνη Α
Πηγή: γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι, αυγό, μουρουνέλαιο,κρέας, καρότα, πράσινες σαλάτες.
Βοηθά στην ανάπτυξη και την ζωτικότητα του οργανισμού (όραση,δέρμα, δόντια, μαλλιά).
ΠΡΟΣΟΧΗ! μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται με την μορφή χαπιών, μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στο μωρό!!

Βιταμίνη Β

Πηγή : ξηροί καρποί (ανάλατους πάντα), κρόκο αυγού, όσπρια.
Βοηθά στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος.

Βιταμίνη C

Πηγή: εσπεριδοειδή, φρέσκα φρούτα, τα κόκκινα, πράσινα και κίτρινα λαχανικά (καταστρέφεται με το πολύ βράσιμο).
Βοηθάει την αντίσταση κατά των μολύνσεων, δημιουργεί ισχυρό πλακούντα, υποβοηθεί στην απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο

Βιταμίνη D
Πηγή: γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια (ρέγγα κυρίως), κρέας, αυγά, μουρουνέλαιο, μανιτάρια.
Συντελεί στην σωστή ανάπτυξη των οστών και ρυθμίζει την ισορροπία (απορρόφηση και χρησιμοποίηση) του ασβεστίου, σιδήρου και φωσφόρου που δυναμώνουν τον σκελετό και τα δόντια.

Βιταμίνη Ε
Πηγή: όσπρια, πράσινα λαχανικά κυρίως στο μαρούλι και πιπεριά, κρόκο αυγών, λάδι κυρίως καλαμποκέλαιο και σιτέλαιο, φασόλια, κρέας και γάλα.
Είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την συντήρηση των μεμβρανών των κυττάρων και γιατί βοηθά στην γονιμότητα, το μυικό και το νευρικό σύστημα.Επίσης προστατεύει από αρτηριοσκλήρωση και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι η βιταμίνη της αναπαραγωγής και της νεότητας εφ'οσον έχει αντιγηραντικές ιδιότητες!

Βιταμίνη Κ
Πηγή : λάδι, πράσινα λαχανικά (λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών), κρόκο αυγών, συκώτι, ντομάτα, κριθάρι, κουνουπίδι, ακτινίδια.
Είναι απαραίτητη γιατί χρησιμεύει στην πήξη του αίματος και αποτρέπει τις αιμορραγίες.

Πρωτεϊνες
Πηγή: κοτόπουλο, κρέας, αυγά, όσπρια, ψάρια, τυριά και ξηρούς καρπούς.
Αποτελούν το πιο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό γιατί συντελούν στον σχηματισμό των κυττάρων και των ιστών βασικών οργάνων όπως : μύες, κόκκαλα, μήτρα, έμβρυο, πλακούντα κ.α.

Υδατάνθρακες
Πηγή : μέλι, φρούτα που περιέχουν φρουκτόζη (μπανάνες, καρπούζι, μήλο κ.α.), πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, λάχανα, κουνουπίδι, καρότα.
Είναι άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Ασβέστιο
Πηγή : αυγά, λαχανικά, μαρίδα, γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα στο κίτρινο τυρί, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς.
Είναι πολύ σημαντικό ο ρόλος του ασβεστίου γιατί είναι το συστατικό που βοηθά στην καλή κατάσταση των οστών, Ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό ο οργανισμός δίνει ασβέστιο στο έμβρυο ή βρέφος από τα οστά της γυναίκας γι' αυτό θα πρέπει να πέρνετε ικανές ποσότητες ασβεστίου με την διατροφή σας. Το ασβέστιο επίσης βοηθά στο πεπτικό, το μυικό και το κυκλοφορικό σύστημα

Σίδηρος
Πηγή: μοσχαρι, κρόκο αυγού, όσπρια (κυρίως φακές), ξηρούς καρπούς,πράσινα λαχανικά (κυρίως σπανάκι), δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδα, σπλήνα, κακάο.
Είναι το κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης του αίματος που μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα και το έμβρυο.
Κατα την διάρκεια του τοκετού θα χρειαστεί πολύ οξυγόνο για την μητέρα και το έμβρυο (μέσω της αιμοσφαιρίνης). Αν τα αποθέματα του σιδήρου σας είναι φτωχά, ισως χρειαστεί να παρετε σκευάσματα σιδήρου. Επίσης, κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο απορροφά σίδηρο από την μητέρα του και το αποθηκεύει στο συκώτι του για να το χρησιμοποιήσει στον θηλασμό!